2016: Andy Lartey Andy Lartey - het gezicht van Huntendwarspop 2016

Het kan zomaar gebeuren.

Op een koude ochtend in februari zit je in je huiskamer. Samen met twee medewerkers van Huntendwarspop. Het gesprek gaat over Andy. Mijn jongste zoon. Leuke stoere knul, mooie bos haar, leuke hobby’s. Hij heeft op het oog alles mee in het leven. Op een ding na; hij is Meervoudig Complex Gehandicapt.

Dat houdt in dat voor hem eigenlijk niets vanzelfsprekend is. Want als hij gaat sporten moet er iemand met hem mee. Iemand die hem persoonlijk rijdt, want hoewel hij 18 jaar is zal hij nooit zijn rijbewijs kunnen behalen.

Nooit zelfstandig kleding kunnen kopen, maar ook constant iemand nodig hebben die je muziek voor je aanzet op je kamer. Je niet eens zelfstandig kunnen aankleden.

Stel je dat eens voor. En toch heeft Andy een heel interessant leven. Met meer hobby’s en bezigheden dan de rest van zijn gezin bij elkaar.

Hij sport eens per twee weken bij Only Friends. Dan doet hij aan boccia, een soort paralympische variant van Jeu des boules. En hij zeilt. Bij Sailability. In de zomermaanden vind je hem regelmatig op het water.

En als hij dan thuis is trillen de muren van zijn kamer. Want zijn stereo (die iemand anders voor hem heeft aangezet, weet je nog wel) mag best lekker knallen. En er zijn vreemdsoortige lichten te zien op zijn kamer. Want Andy wil VJ worden en dan moet je oefenen natuurlijk.

En eens per jaar gaat het dak er voor Andy af. Dan reizen we af naar Ulft voor Huntendwarspop. Een plek waar Andy zichzelf kan zijn. Waar de muziek lekker hard staat en waar de sfeer gemoedelijk is.

Een plek waar je als begeleider niet om een bekertje koffie hoeft te vragen bij het o zo gezellige uitgiftepunt van bier.

Maar ook een plek waar werkelijk iedereen welkom is. Jong, oud, goed ter been, gehandicapt. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt.

Of Andy naar Huntendwarspop gaat dit jaar ?? Dat is een rare vraag. Andy gaat, weer of geen weer.

Of hij het gezicht van Huntendwarspop zou willen zijn ?? Op die vraag antwoordde Andy al eerder bevestigend. Ja !! Heel graag !!

En zo zitten we daar met onze koffie. Die wordt koud want het gesprek is levendig. Je zwaar gehandicapte zoon als stralend middelpunt, ook al is hij op dat moment op de Mytylschool in Huizen.

En met een mooi vooruitzicht. Aan het eind van de zomervakantie. Dat mag hij weer !! Dit jaar zit er een campingverblijf in de planning.

Met modder. En met een gezellige sfeer. Zo’n weekend waarop je weer een jaar kan teren. Andy heeft er zin in !! Jij ook ??